Laureaat Raamovereenkomst Stedenbouwkundig Ontwerp!

Met onze Maatschap DISCO zijn we geselecteerd voor de RAAMOVEREENKOMST MET MEERDERE DIENSTVERLENERS, STEDENBOUWKUNDIG ONTWERP 2023-2026, PERCEEL II: COMPLEXE STEDENBOUWKUNDIGE PLANPROCESSEN EN MASTERPLANNEN, dit op initiatief van het team van de Gentse stadsbouwmeester. Dit betekent dat we in de nabije toekomst deel uitmaken van een ontwerppoule voor complexe stedenbouwkundige projecten binnen en rond Gent.

Niet alleen dat, we hebben de eerste opdracht ook gewonnen, een MASTERPLAN voor Meulestede, met geïntegreerde energiestudie. 

Deze opdrachten zijn de eerste onder de noemer DISCO. Zoals geweten werkt DHOOGE & MEGANCK ARCHITECTUUR veel samen met anderen, daar zijn we bijzonder goed in.

DISCO bundelt de specifieke en complementaire talenten die noodzakelijk zijn om complexe projecten geïntegreerd tot een goed einde te brengen.

De eerste zaadjes van DISCO werden tien jaar geleden gepland aan de oevers van de Nieuwe Dokken in Gent. Daar maakten David, Wim en Bart samen onderdeel uit van team DOK9000 dat de wedstrijd won voor de herontwikkeling van de Nieuwe Dokken.

 

Dhooge & Meganck, humbble en Denc-Studio delen een passie voor stedenbouwkundig ontwerp. Ze doen dat elk vanuit een eigen invalshoek. Denc-studio vertrekt vanuit de absolute wil om duurzaamheid te integreren in iedere ontwerpbeslissing. Dhooge & Meganck is gepassioneerd door het betekenisvol ontwerpen. Ook in een masterplan is nood aan poëtische, doch rationele keuzes die de wijze waarop we onze samenleving structureren richting geeft. Humbble vertrekt bij het bijdragen aan stedenbouwkundig ontwerp vanuit de wens om onze democratische waarden te versterken en een juridische ondersteuning vanaf dag één. Dit betekent dat een plan enkel passend kan zijn als het gedragen is.

Procesregie, stakeholdermanagement en participatie zijn hierbij even belangrijk als de juridische analyse van planologische onderleggers, mogelijke bezwaren en de gedegen opbouw van een dossier. Stedenbouwkundig ontwerp als een verhaal van rechten en plichten.

 

DISCO reageert op de almaar complexer wordende wereld. Grote vrije grondposities geraken immers stilaan uitgeput, waardoor het inbreiden van bestaande kernen hoog op de agenda komt te staan. Tegelijk staat ook onze democratie onder druk. Artikels waarin gepleit wordt dat we ons kapot participeren zijn stilaan schering en inslag. Er wordt in veel kringen geloof gehecht dat om echt vooruit te gaan, de inspraakmogelijkheden te groot zijn geworden, waardoor planprocessen stokken. DISCO vertrekt echter vanuit een optimistisch wereldbeeld. Vooruitgang hoeft niet per se gelijk te staan aan ongebreidelde groei. Veeleer gaan we op zoek naar draagvlak voor passende oplossingen. Door ontwerpend onderzoek, rationele duurzaamheidsambities en een goed proces te lopen (incl. de verdediging) geloven we dat we concrete resultaten kunnen boeken. De rol van de opdrachtgever kan evenwel niet worden onderschat. DISCO positioneert zich als een strategische partner van de opdrachtgever, en gaat hierbij voorbij aan het louter leveren dan diensten.

We evolueren van projecten naar partnerships en bouwen samen aan de stad waar we vandaag al zouden willen leven.

TEAM

 

Vorige
Vorige

Laureaat Masterplan Meulestede

Volgende
Volgende

Laureaat Bloemenhal!