Masterplan Groeningewijk afgerond
MASTERPLAN AFGEROND
Met ons masterplan 'Groeningewijk'/Gentbrugge I ronden we een traject af dat een stedenbouwkundige visie formuleert voor de toekomst van één van de vele verouderde sociale woonwijken in Gent, deze keer aan de natte rand van de Gentbrugse Meersen.
Het project kadert in het InvesteringsMeerJarenPlan (IMJP) van Thuispunt Gent om de woonentiteiten waarbij de kwaliteitseisen niet meer voldoen aan te pakken.
Tijdens de onderzoeksfase van de wijk werd vastgesteld dat de woningen in het projectgebied ‘Gentbrugge I' niet meer voldoen aan de geldende normen en werd er beslist tot vervangingsbouw voor de totaliteit van het project.
Een belangrijke vraag voor het stedenbouwkundig inrichtingsplan was: wat zijn verdichtingsmogelijkheden of ruimtelijke optimalisaties voor de wijk? Het is daarbij belangrijk dat de verschillende mogelijkheden in deze wijk ingepast worden in het grotere geheel.
Ons masterplan wil verbinden: een project dat een geloofwaardig blauwgroen netwerk weet uit te rollen, een project dat een diversiteit aan mensen weet samen te brengen, een project dat betaalbaar wonen mogelijk weet te maken zonder te stigmatiseren, een project dat mogelijks een ondersteunende functie weet te verweven, een project dat een educatief landschap weet te zijn.
Daar waar in de bestaande situatie de gebouwen zich organiseren rond een binnengebied, zien we ruimtelijke opportuniteiten in het meer richten op het open landschap. Vandaag kunnen slechts een deel van de woongelegenheden genieten van kwalitatieve vergezichten. De nieuwe groene agora zorgt tegelijk voor cohesie en ademruimte in de wijkverdichting. De nieuw voorgestelde inplanting van gebouwen maakt dat de open ruimte daadwerkelijk publiek doorwaadbaar aanvoelt.
Deze opdracht kadert in de raamovereenkomst voor ‘stedenbouwkundig ontwerp, perceel II, complexe stedenbouwkundige planprocessen en masterplannen’, een initiatief van het team van de Gentse stadsbouwmeester. Hiervoor verenigden we ons met onze partners in een aparte maatschap DISCO (Design Intelligence for Sustainable, Complex Opportunities).
TEAM
DISCO:
Dhooge & Meganck Architectuur: stedenbouwkundig ontwerper / grafische competenties / expert participatie
architecten- en studiebureau Denc-Studio: stedenbouwkundig ontwerper / expert energietransitie
in onderaanneming:
Kollektif landscape: expert inzake openbaar domein / kennis wetgeving ruimtelijke ordening
Scelta Mobility: expert mobiliteit
Spectrum boombeheer: certified European tree technician