De Madelief

 

Locatie Lokeren, België

Type Publiek Private Wedstrijd

Opdrachtgever GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en de stad Lokeren

Architectuur Dhooge & Meganck Architectuur

Aannemer Vandenbussche / Qubus

Stabiliteit Mouton

Technieken Tech3

Budget € 2.000.000

Datum 2017

Status Wedstrijd, 2e plaats (82,5/100)

 

speelgevel

VERBOUWING EN UITBREIDING VAN DE BASISSCHOOL DE MADELIEF

PROGRAMMA

Na een eerste selectie werden Dhooge & Meganck door GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap uitgenodigd om een ontwerp te maken voor de uitbreiding van een lagere school.

Het ontwerp omvat niet enkel het gevraagde programma - een polyvalente ruimte, bijkomende sanitair, een betere circulatie en enkele klassen - maar tilt tegelijkertijd de collectieve speel- en buitenruimte tot een hoger niveau.

CONCEPT

Identiteit, diversiteit en collectiviteit zijn de drie basisbegrippen die ons hebben gestuurd om tot een concept te komen. We zetten in op een gebouw dat een sterke identiteit in zich draagt, dat zorgt voor diversiteit aan ruimte (architectuur en landschap) en collectiviteit stimuleert.

 

LANDSCHAP ALS INTUÏTIEVE LEIDRAAD

De speelplaats: de ontdekkingsruimtes rond de gebouwen geven adem aan kinderen en scherpen hun enthousiasme en creativiteit aan. De buitenruimte, nog los van de inrichting, neemt daarom een zeer belangrijkste plaats in. Het is het geen restruimte die overblijft nadat de gebouwen zich ‘gezet’ hebben. De beoogde buitenruimtes zijn sturend voor het bepalen van de inplanting, de nieuwe circulatiepatronen en de verschillende relaties tussen de nieuwe en oude gebouwen.

Intuïtieve wayfinding

Er worden ankerpunten of leidraden gecreëerd. De inplanting, benadering, vorm en materialisatie van gebouwen in die ruimte spelen een cruciale rol in de intuïtieve wayfinding.

De buitenruimte zet aan tot ontdekking en creativiteit doordat er voldoende diversiteit aan plekken is. Tegelijkertijd moet ze deze ontdekkingsreis veilig begeleiden en elke gebruiker, van kind tot leerkracht, rust geven door overzicht en af te bakenen zones.

Het inzetten van de belangrijke landschapselementen als sturend gegeven resulteert in een leesbare, veilige en intuïtieve ervaring voor elk kind, elke ouder, elke leerkracht, ...


MATERIALISATIE

Door bewust verder te werken met de aanwezige tinten tonen alle gebouwen zich samen als 1 verhaal. De delen nieuwbouw kunnen dan afstralen op de hele site waardoor er eenheid en rust ontstaat. Er wordt zo niet alleen ingezet op duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen maar dit komt ook het budget ten goede.

Rationaliteit en robuuste keuzes hebben voorrang op architecturale ruimtelijke trucjes of nodeloos ingewikkelde detaillering. Omwille van de budgetbeheersing wordt van meet af aan rekening gehouden met de mogelijkheid om structurele elementen zichtbaar te laten in de afwerking van het gebouw. De structuur vormt met andere woorden ook wezenlijk deel uit van de architecturale expressie van het gebouw, en zal invloed hebben op de beleving van het interieur, de akoestiek, lichtinval en dergelijke meer. Er wordt gestreefd naar sereniteit, robuustheid en een tikkeltje magie. Geen franjes of overbodige luxedetaillering, eerder sober, goed te bouwen gebouwen waarbij de kwaliteit ligt in de symbiose van architectuur en landschap.

 
Met betrekking tot de stedenbouwkundige en architecturale kwaliteit:
Het masterplan is heel goed opgebouwd en houdt goed rekening met de ruimtelijke context. Er is een ruimtelijke logica en eenvoudige leesbaarheid van de verschillende delen.... ´Een sterk architecturaal concept met een logische ordening van functies. Alle gebouwen hebben slechts één laag met het oog op maximale transparantie en integrale toegankelijkheid´...
(Het voorstel scoorde het hoogste van alle kandidaten)
— Jury
Vorige
Vorige

Het Collectief

Volgende
Volgende

Het Huis van de Stilte