De Tovertuin

 

Locatie Francisco Ferrerlaan, Gent, België

Type Publieke opdracht na offerte aanvraag

Programma Verbouwing en passieve uitbreiding van een Freinet-basisschool

Opdrachtgever Dienst FM Onderwijs, De stad Gent

Architectuur Dhooge & Meganck Architectuur - BLAF Architects

Aannemer Vandenbussche / Qubus

Stabiliteit Mouton

Technieken Tech3

Energie Tech3

Budget € 3.673.312,75

Datum 2014-2019

Status Opgeleverd

Publicatie Dimension 2020

 
 
 

conceptschema David Dhooge

een avontuurlijke speelplaats (foto David Dhooge)

VERBOUWING EN PASSIEVE UITBREIDING VAN EEN FREINET-BASISSCHOOL

Het project is een totale renovatie van de oude school en uitbreiding met een passief bouwvolume met een aantal nieuwe functies. Er is ruimte voor oude en nieuwe klassen, een ontspanningsruimte die extern verhuurd kan worden, een refter/cafetaria, een administratief gedeelte met vergaderruimtes, vergaderzalen, individuele kantoren, enz.

Het ontwerp is voorzien op of rond het bestaande gebouw om de impact op de omgeving en het omliggende groen tot een minimum te beperken. Er wordt rekening gehouden met aspecten van toegang, veiligheid en doorstroming van bezoekers, die nodig zijn om de vier bestaande functies samen te organiseren. (De kleuterschool, basisschool, kinderopvang (Domino) en stadsopvang Stibo).

De uitbreiding is een voortzetting van de logica, structuur en architectuurtaal van de bestaande gebouwen. Over de bestaande kleuterklassen is een stalen tafel geplaatst, met daarop een passief volume met de nieuwe klassen voor de basisschool.

 

Elke klas heeft een eigen zuidelijk terras dat uitkomt op de Tovertuin. Hier kunnen de kinderen hun eigen moestuin onderhouden, knutselen en andere leuke activiteiten doen.

De nadruk ligt op leesbaarheid en contact met de omgeving. Enerzijds zijn er twee assen die als centrale aders de kinderen gemakkelijk naar hun bestemming brengen volgens hun eigen gebruikspatroon. Een eerste as ontsluit in één beweging de centrale ingang, de twee speelplaatsen (kleuterschool en lagere school), het sanitair, het zorglokaal, de multifunctionele ruimte. Een tweede, loodrechte as, vertrekt van de ingang en geeft toegang tot de kleuterscholen en de trappen en lift naar niveau 1. Anderzijds is de omliggende tuin vanuit alle ruimtes voelbaar, zodat de kinderen op verschillende momenten alle weersomstandigheden en seizoenen kunnen ervaren. De patio, de houten glazen vliesgevels en het zuidelijke terras zorgen voor een constant contact met de omgeving.

 

De materialisatie en het kleurenpalet zijn een eigentijdse interpretatie van de aanwezige elementen. Glazen vliesgevels met een combinatie van hout en aluminium vormen de nieuwe openingen van het gebouw. De houten structuur binnenin geeft een warme uitstraling, de aluminium staanders aan de buitenkant zijn onderhoudsvriendelijk.

De massieve uitstraling van de stalen tafel wordt gecombineerd met het lichte, slanke volume van de klaslokalen. We gebruiken voor de stalen tafel een witachtig kleurenpalet dat op veel plaatsen in de oude gebouwen te vinden is en gaat samen met de champagnekleur van de aluminium stijlen. De vaste buitenluiken van de klassen krijgen gekleurd glas, een welkome vrolijke noot voor een uiterst kindvriendelijke omgeving, die ook verwijst naar de gekleurde 'Bloemekenswijk' waar het gebouw staat.

Het gebouw is de eerste passiefschool van Gent.

 
 

foto Stijn Bollaert

Vorige
Vorige

De Warande

Volgende
Volgende

Enter The Dragon