Cohousing Kampenhout

 

Locatie Kampenhout, België

Opdrachtgever Cohousingprojects

Masterplannen en Architectuur Dhooge & Meganck Architectuur en Denc-Studio

(samen maatschap Team Kampvuur)

Datum 2016

Status Wedstrijd

 

conceptschets David Dhooge

referentie abdij Le Thoronet (Fr)

MASTERPLAN VOOR 42 GECOMBINEERDE COHOUSINGSUNITS, ABBEYFIELD, TWEE GEMEENSCHAPSHUIZEN, COLLECTIEVE RUIMTES EN OMGEVINGSAANLEG

CONCEPT

De vraag om twee verschillende cohousinggroepen op één site onder te brengen geeft enkele opportuniteiten. Zo zetten we in op een maximale compactheid van het project, door programma te delen waar mogelijk en overlappingen te vermijden. Het masterplan is opgebouwd rond een abdijmodel, waarbij verschillende clusters van gebouwen rond een gemeenschappelijke binnentuin worden gesitueerd, met een rondgang en luifel.

Centraal staat een gedeeld paviljoen dat in zich een maximale flexibiliteit en opdeelbaarheid draagt.

De architectuur is sereen en duidelijk. Alle gebouwen volgen de zon, er wordt vooral gekeken naar zuid-georiënteerde buitenruimtes in de vorm van tuinen en terrassen.

 

 

VOORONDERZOEK TYPOLOGIE

Verschillende typologiëen met betrekking tot cohousing werden uitgebreid onderzocht (cfr. infra) en getoetst aan de vraag van de groep en het aanwezige landschap. Uit deze opties werd een model gedestilleerd dat sterk teruggrijpt naar het abdijmodel zoals in Le Thoronet (Fr).



 
 

WOONUITBREIDINGSGEBIED KRUIST GROEN GORDEL

De driehoek begrepen tussen van de Haachtsesteenweg, de Stations- en Dorpelstraat blijkt in belangrijke mate bebouwd. Het heden aangereikte perceel vormt er een soort sluitstuk.

Een verstandige en duurzame tendens inzake het aansnijden van woonuitbreidingsgebieden, bestaat erin eerst de gemeentekernen te verdichten. De vraag die hier voorligt is eigenlijk een uitbreiding van de bebouwde kern naar de rand toe. De meest lucide omgang met deze contradictie, bestaat er in het bestaande karakter van de plek zo veel mogelijk naar waarde te schatten.

We stellen vast dat het terrein is gelegen in een groene gordel rond Kampenhout. Respect voor dit groen én de versterking ervan, is één van onze belangrijkste uitgangspunten. Respect voor dit groen én de versterking ervan, is één van onze belangrijkste uitgangspunten. We zien het groen hier dan ook als een belangrijke identiteitsdrager én aantrekkingspool.

 

GROEN ALS IDENTITEITSDRAGER EN AANTREKKINGSPOOL

De in de noordoostelijke hoek aanwezige boomformaties wensen we te behouden. Gezien net deze zone van het terrein ook heel drassig is, willen we hier extra ruimte geven aan de waterloop en de groenmassa versterking dmv onderbegroeiing. We zien af van bebouwing op dit deel van het terrein. Groen en waterbeleving krijgen geen openbaar karakter, ifv betrokkenheid en verantwoordleijkheid.

Alleen wanneer ter dege groen wordt voorzien aan de zuidwest zijde, zal het volledig terrein in perceptie tot de groengordel gaan behoren. Hierdoor komen de nieuwe gebouwen op het voorste deel van het terrein (gezien vanaf de Stationsstraat) aan de rechter oostelijke zijde te staan. Verder op het terrein staan de gebouwen dan eerder centraal gepositioneerd.

Nadelinge schaduwwerking bij de buren willen we mijden. De groene omboording thv de perceelsgrenzen, plaatst iedere woningen tegen een groene horizon; een knipoog naar het bocage landschap.

 

referentie landschap

 

Vorige
Vorige

De Schoolhuizen

Volgende
Volgende

Domus Aurea