Brussels Beer Project 2.0.

 

Locatie Canal, Brussel, België

Type Wedstrijd

Opdrachtgever Brussels Beer Project i.s.m. bMa (Brusselse Bouwmeester)

Structuur Mouton

Technieken Studiebureau Boydens engineering

Interieur Onbetaalbaar

Oppervlakte 4.000 m²

Datum 2018

Status Wedstrijd

 

brussels beer project

 

Axonometrie

 

ONTWERP VOOR EEN BIERBROUWERIJ VAN DE TOEKOMST

BRUSSELS BEER PROJECT

BBP staat voor enthousiasme, vindingrijkheid, sociale betrokkenheid, knowhow, precisie, tijdloosheid, hernieuwde oudheid, circulaire economie, professionele nomade, stedelijkheid, stadleven, een goed verhaal met een goed bier, vriendschap, warmte, liefde en verdriet. Maar vooral enthousiasme.

Ons denkbeeldig verhaal begint op een zolder van de metropool, de ‘graanschuur’, waar twee jonge uitvinders experimenteren met drankjes en kruiden. Het silhouet van de stad is het uitgekozen decor, een metafoor voor de veelheid aan mogelijkheden. De beelden van Schuiten & Peeters doen ons dromen van een grote stad vol weelderige natuur, vol futuristische gebouwen die elke schaal overtreffen. Hier liet de Art Nouveau zijn sporen na, vormgegeven door grote glazen structuren die de hemel de hand reiken, met grote tuinen binnenin, tot op de bovenste verdiepingen. Piranesi is nooit veraf, net als de afbeeldingen van de onvoltooide tekeningen van Claude Nicolas Ledoux en Etienne Boullee. Het gebouw is noch een generiek, noch specifiek te noemen. Het is structureel logisch, en is zo gewapend tegen de tand des tijds waardoor het verschillende conversies aankan. Maar tegelijkertijd is het voldoende specifiek om de identiteit van BBP te bevestigen in het straatbeeld.

Het gebouw hecht zich aan de omgeving door vanop de kaai een trap te lanceren richting de hoogste verdieping. De trap verbindt de ruimtes verticaal en versterkt de cohesie binnenin. Een sokkel ondersteunt het gebouw en bevestigd zijn aanwezigheid in de stad, maar voegt tegelijkertijd ook rijkdom toe aan de menselijke dimensie. Het brouwproces presenteert zich open en vrij aan de stad langs alle kanten van het gebouw. De gevels worden getransformeerd naar een bron van inspiratie, een lantaarn en een reclamebord. Het gebouw spreekt in kleine en grote gebaren met zijn omgeving; een uitnodiging om te zitten, rusten, feesten ontmoeten,…

TAAL

Staal, glas en hout, de materialen van de oude haven, worden getoond en in ere gehouden. Deze materialen vormden de basis voor het eigen palet; de taal doet denken aan een ver verleden, maar wie goed kijkt ontdekt het verschil. Herkenbaar en vervreemdend.

FUNCTIONALITEIT

De site is een machine die perfect moet werken als BBP zijn ambities wil verzilveren. Deze uitspraak stuurde het gehele ontwerpproces. Het gebouw erft zijn uitstraling van zijn functie. Alle aspecten van het brouwen zijn zorgvuldig geplaatst doorheen het gebouw en vormen de kern van de indeling. De tussenruimtes die het brouwproces vormen gaven mogelijkheden om in te grijpen met functionele of recreatieve ruimtes. Het gebouw is een eerbetoon aan de pakhuizen van vroeger, grootse gebouwen die vaak robuust en solide ogen maar waarvan de invulling hoogst flexibel was. Het gebouw wordt een levend wezen dat groeit in en met de stad.

DUURZAAMHEID

De natuur komt naar de stad. In een harde omgeving zoals het havengebied, is elk groen blad een welkome verademing. De ambitie is dan ook om een maximum aan biodiversiteit aan te bieden aan de site. Van de collectieve moestuin of bijenkorven op het dak tot de exotische botanische tuin binnenin. Het grote terras is niet alleen de vijfde gevel, maar ook een welkom extra ontwerp element, een element dat zich perfect leent voor natuurlijke invulling. De voetafdruk van het gebouw bevindt zich boven en de natuur vindt zichzelf terug op het dak, als koning kijkend op de omliggende gebouwen.

We stapelen zoveel mogelijk. Voeten op de grond, hoofd omhoog. Het gebouw moet leven genereren, dit gebeurt door de plint te activeren en mensen de mogelijkheid te bieden om aan het gebouw deel te nemen.

Een minimale enveloppe voor een maximaal volume. Hierdoor reduceren we de impact op de grond en wordt er tegelijkertijd genoeg ruimte gecreëerd om alle nodige functies te voorzien.

Het gebouw zal de tand des tijds doorstaan en is voorzien om nieuwe invullingen aan te kunnen. De structurele logica zorgt voor een uiterst robuust en flexibel skelet. Binnen de glazen enveloppe worden afzonderlijke volumes geïsoleerd volgens de behoefte van de ruimte. De interne materialisatie wordt uitgewerkt met recyclagematerialen. Het groendak is een uitstekende buffer bovenop het gebouw, en zal in de zomer bijdragen voor een aangenaam binnenklimaat. Natuurlijk licht is essentieel. Het is niet enkel aangenaam, het spaart ook nog eens op de nood om kunstmatig te verlichten. Het grootste deel wordt verward door restwarmte die vrijkomt tijdens het brouwproces.

DE REUZEN

De brouwerij wordt in zijn geheel getoond aan de stad. Een krachtige industriële machine. De activiteiten binnen worden verdeeld langsheen de gevels, zo worden verschillende doorzichten gecreëerd en blijft de beleving rondom het gebouw veranderen. Aan de tuin- en straatkant gaan de reuzen op een podium staan in de serre en waken ze over ons.

DE SOKKEL

De betonnen sokkel waarop de bohemien tuin neerstrijkt, is een gebouw op zich. De plint vormt zichtzelf in twee dimensies, de robuuste stedelijke grootte, abstract en bovenmenselijk, en de menselijke schaal, concreet en zacht. Op het gelijkvloers tonen de openingen in de sokkel schilderijen op de omgeving. Aan de noordkant, het toekomstige plein van de brouwerij, strekt de bank zich uit en wordt onderbroken door het ritme van de deuren. De sokkel is tegelijkertijd massief en verfijnd. Het nodigt uit om deel te nemen aan het gebouw. Een kaart om de stad te bekijken.

De kade en de trappen

Water heeft iets magisch. Wanneer een gebouw uitloopt in het water is dit niet minder dan een privilege. We grijpen dit privilege aan en zetten maximaal in op het potentieel van de kade. Zowel het gebouw als de openbare ruimte wordt geconcentreerd naar het water, dit wordt versterkt door de trappen die uitnodigen om te rusten, te verzamelen, te beleven.

DE VITRINES

Het gebouw is omwikkeld in grote glaspartijen die transparantie geven naar en voor de stad. Doordat de meeste ruimtes onverwarmd zijn kan het glas tot een minimale dikte worden herleid. De beglazing is typisch voor de industriële uitstraling van de haven en het gebruik ervan knipoogt naar oude pakhuizen.

DE BIERTUIN

Er is veel binnen- en buitenruimte toegankelijk gemaakt voor bezoekers door de stedelijke ruimte te maximaliseren en het programma te stapelen. Het volledige ontwerp kan opgevat worden als een lange wandeling, beginnend in het park, langsheen de bohemien tuinen, om te eindigen op de daktuin met uitzicht op de haven.

DE BOHEMIEN TUINEN EN DAKTERRAS

Maat is alles. Een kind met een te grote zwembroek aan durft niet in het water te springen. De maat moet passen en aanpaspaar zijn aan elke gelegenheid. Als we de ervaring van het bier proeven uit de anonimiteit en grandeur trekken en het persoonlijker, intiemer en dichter in de natuur brengen, dan komen de mensen ook dichter bij het brouwen en het bier zelf. De bohemien tuinen en het dakterras bieden een platform voor stadslandbouw. Maar belangrijker nog, ze bieden een kans, een unieke fysieke ervaring. Verbeelding is hier leider. Het dakterras is niet alleen een stadstuin op het dak, maar feestplaats, een plaats voor bijenteelt, een galerij,… een plaats van workshops en geleide bezoeken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het grote terras creëert een complete extra verdieping, een groen stadsbalkon in de vorm van een groot architecturaal plateau met klassieke details, bekroond door de breekbare tuin.

Vorige
Vorige

Filature Du Rabot

Volgende
Volgende

Onbetaalbaar