Stadskantoor Denderleeuw
Locatie Denderleeuw, België
Opdrachtgever SOLVA, Gemeente Denderleeuw
Architectuur Dhooge & Meganck Architectuur en B2Ai
Stabiliteit B2Ai
Technieken 3E
Datum 2018
Status Wedstrijd
VERBOUWING VAN EEN GEMEENTEHUIS TOT NIEUW ADMINISTRATIEF CENTRUM EN VRIJETIJDSHUIS
SLOOP OF RECONVERSIE
Ons team heeft zijn keuze voor renovatie of nieuwbouw doordacht genomen, op basis van objectieve kennis en ontwerpkeuzes. Hoewel we de huidige bebouwing, en vooral dan de esthetische waarde, niet erg hoog inschatten, willen we steeds vanuit de duurzaamheidsgedachte vertrekken waarbij behoud op zijn minst een waardevolle kans moet krijgen t.o.v. nieuwbouw. Wij zijn er dan ook vanuit gegaan dat behoud mogelijk moet zijn, en hebben dit in eerste instantie technisch afgetoetst.
Gezien de gebouwen als passieve gebouwen dienen geconcipieerd te worden, en we resoluut voor een nieuwe architectuur willen gaan, maken we de vooropstelling om enkel het mogelijke behoud van de structuur te evalueren. De ervaring leert namelijk dat behoud van de bestaande schil vaak niet realistisch is om aan de eisen van een energetisch hoogstaand gebouw te voldoen. Deze evaluatie benaderen we via verschillende thema’s die deze keuze kunnen beïnvloeden: de technische haalbaarheid, de functionele inpasbaarheid, de kostprijs, het duurzame karakter, de esthetische waarde, conceptuele keuzes, etc.
CONCEPT
De volumetrie en de inplanting van de functies heeft een zeer sterke weerslag op het functioneren van deze omgeving. In volumetrie is het zeer belangrijk dat het gebouw aan de pleinzijdes geen gesloten uniforme muur vormt, maar een uitnodigend open huis. Een groot monotoom blok aan die zijdes zou immers volledig in conflict gaan met de schaal van de pleinen en de ruimte tussen de nieuwbouw en de toekomstige residentiële ontwikkeling.
De volumetrie vormt dan ook een geheel van verschillende volumes die zich inpassen in de korrel van de omliggende bebouwing. Op schaal van Denderleeuw. Deze uitwerking neemt op een logische manier ook de bestaande bebouwing terug op. Het in – en uitspringen van de gevels zorgt voor ‘tussenplekken’ waar de toegangen tot de verschillende functies, gemeentehuis, Kind&Gezin, biliotheek , duidelijk afleesbaar zijn. Eén blok opdeling naar kleinere korrel actieve plint draagt de verschillende volumes
De variatie in hoogte accentueert deze ‘opdeling’ van het gebouw. Het hoogste punt op de ‘kop’ vormt een teruggetrokken plateau met een prachtig zicht op de omgeving. De zone en gevel die grenst aan het bestaande bouwblok (Delhaize) is nu een problematische conflictzone alsof een grote botsing geweest is tussen beide gebouwen en deze ‘kreukelzone’ nooit is aangepakt. T
och vinden we hier reeds in de kleine binnentuin een klein begin van een grote opportuniteit. We knippen de bebouwing in deze zone bijna volledig weg en creëren een groene as, een vierseizoenstuin, die een enorme meerwaarde is voor de beleving in het gebouw ( daglicht, contact buitenleven en seizoenen, buitenrefter, ... ) én rondom het gebouw.
SLEUTELPLEK
Het gebouw is alzijdig en activeert aan alle zijden de omgeving door een actieve plint. De gevel in de A. De Cockstraat is rustig om de smalle straat niet te belasten. De ‘reftertuin’ op +1 breekt daar wel als een groene ademruimte doorheen het gevelvlak van de straat. Aan het plein kant De Cockstraat accentueert een grote luifel de inkom naar het gemeentehuis. De toegang voor Kind&Gezin situeert zich net iets verder aan het begin van de smallere zone tussen het gebouw en de toekomstige residentiële ontwikkelingen. De toegang tot het leescafé en de bibliotheek animeren de kopse gevel aan het plein kant Bouchtstraat. Het terras van het leescafé geniet van de groene as die aan deze gevel wordt ingezet en loopt tot de A De Cockstraat.
Geen enkele gevel toont zich als een achterkant en mensen worden geprikkeld om andere activiteiten te ontdekken. Deze insteek wordt ook binnen in het gebouw de basis voor de layout van het plan. Er zijn geen doodlopende ‘eindzones’ die een voor- of achterkant definiëren. Wel loopt er een centrale ‘wandelstraat’ centraal in het plan die alle functies verbindt. Zo is er een bruisend ‘maaiveld’, zowel binnen als buiten, waar mensen samenwerken, elkaar ontmoeten, helpen, infomeren en inspireren.
VERSCHIJNINGSVORM
De Sint Amanduskerk toont ons zeer mooi hoe verschillende stenen binnen een zelfde kleurenpalet en tonaliteit een mooi geheel vormen. Een interessante en subtiele variatie in materialen sluit volledig aan bij het volumespel van het ontwerp. We zoeken geen schreeuwerig spektakel waar materialen botsen en onnodige drukte geven, maar een sereen, hedendaags gebouw dat lokaal verankerd is en leefbaarheid uitstraalt.
Door een nieuw gevelritme te bepalen voor gans het gebouw, gebaseerd op de meest ideale inval van natuurlijk daglicht, krijgen we een verschuiving in de gevel die de oude, achterliggende structuur (van het oude gebouw) laat zien. De oude structuur krijgt met andere woorden een doordruk (doorponsing) in de nieuwe gevel. Op die manier vormen ‘oud’ en ‘nieuw’ een eigen, nieuw verhaal.