De Familie Clement
Locatie Clementwijk, Sint-Niklaas, België
Type Private opdracht
Programma gebiedsontwikkeling / gemengd - hoofdzakelijk residentieel
Opdrachtgever Matexi Projects
Masterplanning Dhooge & Meganck Architectuur en Denc-Studio
(maatschap Team Kampvuur)
Architectuur Dhooge & Meganck Architectuur en Denc-Studio
(maatschap Team Kampvuur)
Ontwikkeling Matexi Projects
Datum 2019-
Status Omgevingsaanvraag
gevelconcept
COLLECTIEF WOONPROJECT VOOR 14 GRONDGEBONDEN WONINGEN EN 38 APPARTEMENTEN
MASTERPLAN
In de noordelijke rand van Sint-Niklaas wordt de bestaande Clementwijk uitgebreid met een duurzame groene woonwijk. In een eerste fase zal Clementwijk II plaats bieden aan 400 energiezuinige woningen voor verschillende bewonersgroepen en een groot natuurpark van 4 ha. In een tweede fase wordt de wijk verder uitgebreid tot 700 woningen en met collectieve voorzieningen zoals een school, kinderopvang en een buurtwinkel.
Teneinde een goede spreiding en differentiatie in bewoning te kunnen realiseren, werden de percelen onder de verschillende bouwpartners toegewezen volgens een in het masterplan opgenomen verdeelsleutel.
Bij de inplanting van de woonvelden is rekening gehouden met het bestaande landschap: de grachten blijven bestaan; de woonvelden komen op de bolakkers.
VOORBEELDPROJECT BLAUW GROEN VLAANDEREN
De Clementwijk werd onlangs op de website Blauwgroenvlaanderen.be opgevoerd als een goed voorbeeld voor innovatieve klimaatrobuuste projecten.
meer info over de Clementwijk
VELD 17
Veld 17 bestaat uit een zone voor eengezinswoningen en een zone voor collectieve huisvesting. Aan de noord- en oostzijde wordt het perceel geflankeerd door twee open parkzones. Bij de inplanting van de gebouwen werd rekening gehouden met een maximaal zicht op het groen enerzijds en voldoende zonnige buitenruimtes voor de bewoners anderzijds.
Het oorspronkelijke masterplan voorzag in een U-vormig appartementsgebouw dat zich langs het park, omheen een groen binnengebied, krult. Binnenhoeken zijn in appartementsgebouwen moeilijker kwalitatief in te vullen en geven vaak aanleiding tot “probleemoplossend” denken. De binnenhoek werd daarom weggelaten en de twee gebouwdelen worden evenwijdig met de perceelsgrenzen gekanteld ten opzichte van elkaar. Er ontstaat zo een knik en een cesuur tussen de twee gebouwdelen. Een sokkel verheft het appartementsgebouw boven het maaiveld en presenteert de gebouwdelen als een ensemble in de omgeving. De snede tussen de twee blokken geeft aanleiding tot het plaatsen van een trap richting groendak boven de parking en het integreren van zongerichte terrassen met zicht op het park.
De sokkel geeft aan de perceelszijde tussen de appartementen en de individuele woningen eveneens aanleiding tot het plaatsen van een overdekte fietsenstalling die voor beide ingezet kan worden. Om de site zoveel mogelijk autovrij te houden en de verhardingen tot een minimum te beperken is er onder de appartementen een grote ondergrondse parkeergarage voorzien die ook door de woningen gebruikt kan worden.
De rijwoningen worden telkens evenwijdig met de perceelgrenzen en dus in lijn van de appartementsblokken geplaatst, een ensemble van groot en klein dat zich niet enkel uit in de opstelling, maar eveneens in de materialisatie van beide. Om voor alle rijwoningen een zonnige tuinzone te voorzien werden de rijwoningen met een voortuin op het zuiden wat achteruit geplaatst zodat een kwalitatieve zonovergoten tuin gecreëerd wordt. De middelste rijwoningen zijn twee bouwlagen hoog en de koppen, het verst verwijderd van de appartementen, hebben telkens een accent van drie bouwlagen, als beëindiging van het bouwblok en in resonantie met het hogere appartementsgebouw.
parkgevel